023 - 205 2066 info@fondz.nl

Veelgestelde vragen

Waarom FONDZ?
FONDZ.nl is opgericht zodat alle ondernemers in Nederland heel eenvoudig online een betaalbare voorziening kunnen treffen voor arbeidsongeschiktheid (ziekte). Elke ondernemer kan immers geconfronteerd worden met (tijdelijk) niet meer kunnen werken door ziekte. Met FONDZ kan een (tijdelijk) verlies van inkomen eenvoudig opgevangen worden.
Hoe werkt Fondz?
Een Fondz-groep werkt volgens het schenkgroep principe. Alle leden van een Fondz-groep doen aan mede Fondz-groepsleden die tijdelijk door ziekte zijn uitgevallen maandelijks een schenking. Voor het verrichten van deze schenkingen machtig je als Fondz-groep deelnemer de administrateur van FONDZ en de penningmeester die de schenkingen gezamenlijk overmaken naar de zieke deelnemer. Je hebt hier zelf dus geen omkijken naar. Dat is wel zo makkelijk!
Voor wie is FONDZ?
FONDZ is voor álle ondernemers in Nederland. Dit zijn dus ZZP-ers (Zelfstandigen Zonder Personeel), DGA’s (Directeur Groot Aandeelhouders), Maten in Maatschappen, Vennoten in Vennootschappen. Staat jouw bedrijf ingeschreven bij de KvK (Kamer van Koophandel) en ben jij als ondernemer bekend bij de Belastingdienst? Dan kom je in aanmerking voor deelname.
Is FONDZ ook geschikt voor ZZP-ers?
Dit jaar of begin volgend jaar komt er nieuwe wetgeving die ZZP-ers wettelijk gaat verplichten een voorziening te treffen in verband met mogelijke arbeidsongeschiktheid. Met FONDZ kan je aantonen dat je als ZZP-er een voorziening hebt getroffen voor het geval je (tijdelijk) arbeidsongeschikt wordt.
Waarom is FONDZ beter dan een verzekering?
FONDZ is voor veel ondernemers aantrekkelijker dan een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Deze verzekeringspremies worden namelijk vaak als (te) kostbaar gezien.

Ook ben je de maandelijkse premie aan een verzekeraar voorgoed kwijt. Bij FONDZ krijg je, wanneer je besluit weg te gaan, het ongebruikte deel van jouw maandelijkse inleg gewoon weer mee.

FONDZ hanteert ook geen kleine lettertjes. Het komt te vaak voor dat verzekeraars niet (volledig) uitkeren bij ziekte vanwege ‘de kleine lettertjes’. Met FONDZ weet je precies waar je aan toe bent.

Controleert FONDZ deelnemers bij ziekte?
FONDZ gaat er uiteraard van uit dat de meeste mensen te goeder trouw zijn. Maar anders dan bijvoorbeeld de Broodfondsen bouwen wij graag wat meer zekerheid in. Daarom werkt FONDZ samen met een landelijke arbodienst, die ingeschakeld wordt bij ziekmelding. Een onafhankelijke bedrijfsarts verifieert dan de ziekmelding, om misverstanden te voorkomen. Zo gebeurt dat immers ook bij werkgevers en werknemers. Dit systeem werkt goed, is betrouwbaar en onafhankelijk. Zo weet iedereen precies waar hij/zij aan toe is.
Hanteert FONDZ een wachttijd na aanmelding?

Op het moment van inschrijving ben je 100% in staat arbeid te verrichten. Bij reeds bestaande (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid of wanneer je bekend met het risico dat je binnen een jaar een behandeling of ingreep moet ondergaan, waardoor uitval zal optreden, zal Fondz-groep deelname worden uitgesteld. Vanaf de inschrijfdatum geldt daarom een wachttijd conform Reglement.

 

Wanneer kan ik om een FONDZ schenking vragen?

Na 30 dagen ziekte kan een deelnemer vragen om een schenking. De eerste 30 dagen gelden als ondernemersrisico. Op het moment dat de ziekte langer duurt dan 30 dagen kan een deelnemer een beroep doen op de Fondz-groep waar men lid van is.

Voor hoe lang blijf ik lid van FONDZ?

Lidmaatschap van FONDZ is jaarlijks opzegbaar per jouw inschrijfdatum, met inachtneming van de opzegtermijn van twee maanden, zolang je in de eerste twee jaar van je lidmaatschap geen gebruik hebt hoeven maken van de voorziening. Heb je al gebruik moeten maken van de voorziening dan is een minimale deelname van twee jaar vanaf inschrijving verplicht. Ook wanneer je stopt met het ondernemerschap en bijvoorbeeld in loondienst gaat werken blijft deze deelname verplichting gelden.
Kan ik lid worden van FONDZ terwijl ik al ziek thuis ben?

FONDZ deelname is mogelijk als je op het moment van inschrijving 100% in staat bent arbeid te verrichten. Bij (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid, of wanneer je bekend bent met het risico dat je binnen een jaar een behandeling of ingreep moet ondergaan waardoor uitval zal optreden, zal Fondz-groep deelname worden uitgesteld.

Kan ik lid worden van FONDZ wanneer ik weet dat ik binnenkort niet kan werken?
FONDZ deelname is mogelijk als je op het moment van inschrijving in staat bent arbeid te verrichten. Bij (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid, of wanneer je bekend met het risico dat je binnen een jaar een behandeling of ingreep moet ondergaan waardoor uitval zal optreden, zal Fondz- groep deelname worden uitgesteld.
Ik ben chronisch ziek, kan ik lid worden van FONDZ?
Ben je chronisch ziek en heb je daarnaast een gezonde onderneming dan is deelname aan een Fondz-groep onder voorwaarden mogelijk. Neem contact met op met FONDZ om jouw situatie te verduidelijken en te kijken wat de mogelijkheden zijn.
Wat kost FONDZ mij?

FONDZ kosten zijn: inschrijfgeld, contributie en inleg. 

Deelnemers betalen éénmalig €1,- inschrijfgeld.

Daarnaast wordt er een maandelijkse contributie van €12,- voldaan.
De derde component is je eigen inleg. Dit bedrag ben je niet (zoals wel bij huur of verzekeringspremies) voorgoed kwijt aan het einde van de maand, maar ‘spaar’ je op je Fondz- bankrekening. Van deze inleg worden kleine schenkingen overgemaakt naar zieke deelnemers indien deze in jouw Fondz-groep aanwezig zijn. Als je zelf ziek bent ontvang jij deze schenkingen dus ook van alle andere deelnemers. Mocht je ooit stoppen met FONDZ, dan krijg je jouw volledige inleg minus de gedane schenkingen gewoon weer mee. Omdat de Fondz-groepen uit veel deelnemers bestaan draagt iedereen maar een klein bedrag bij aan een schenking aan een zieke. Samen staan we sterk. FONDZ.nl – goed voor elkaar!

Wat levert FONDZ mij op?
FONDZ levert je drie dingen op:

1) bij (tijdelijk) arbeidsongeschikt kan jij jouw uitgavenpatroon handhaven en je vaste lasten blijven betalen,

2) gemoedsrust, jij hebt als ondernemer het immers goed geregeld als je (tijdelijk) niet kan werken door ziekte,


3) je kan aantonen dat je aan de wettelijke eisen die gesteld (gaan) worden voor zelfstandige ondernemers in Nederland wilt voldoen doordat je een voorziening hebt getroffen bij (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid.

Kan ik niet beter zelf sparen dan met FONDZ mee te doen?
Natuurlijk kan je zelf sparen voor het geval je (tijdelijk) niet kan werken. Maar je moet stevig doorsparen, en al een hele tijd aan het sparen zijn, om elke maand het bedrag beschikbaar te hebben dat je nu ook maandelijks uitgeeft. FONDZ maakt het je makkelijk om met een minimale maandelijkse inleg toch een passende financiële voorziening te regelen voor jezelf, voor een fractie van het bedrag dat je anders zelf maandelijks opzij moet zetten.
Wat doet FONDZ met mijn gegevens?
Wat FONDZ exact doet met jouw gegevens staat nauwkeurig omschreven in de Privacyverklaring. Over het algemeen is het zo dat FONDZ zeer zorgvuldig omgaat met jouw gegevens en deze alleen zo gebruikt als omschreven in de Privacyverklaring voor het omschreven doel. FONDZ doet haar best om te voldoen aan de geldende wetgeving op het gebied van gegevensverwerking.
Hoe lang kan ik de FONDZ giften ontvangen bij ziekte?
FONDZ geeft jou de mogelijkheid om maximaal twee jaar een maandelijkse netto voorziening te ontvangen bij dezelfde oorzaak van arbeidsongeschiktheid. Bij langere arbeidsongeschiktheid is het verstandig om aanvullende maatregelen te treffen.
Hoe weet FONDZ dat ik echt arbeidsongeschikt/ziek ben?

FONDZ werkt samen met een landelijke arbodienst. Een onafhankelijk bedrijfsarts beoordeelt de (mate van) arbeidsongeschiktheid en koppelt dit terug aan FONDZ. Op die manier ontstaan er geen misverstanden.

Kan ik mijn FONDZ deelname-niveau wijzigen?
Ja, dat kan. Wanneer je jouw deelname-niveau naar beneden wilt bijstellen kan dat heel eenvoudig door FONDZ te e-mailen. Wij passen dan je deelname-niveau aan.
Wanneer je jouw deelname-niveau wenst te verhogen kan dat ook. Je moet dan wel aantonen dat jouw onderneming financieel gezond genoeg is om het nieuwe deelname-niveau te verantwoorden. FONDZ kan je om aanvullende bewijsstukken vragen, voordat deze wijziging wordt uitgevoerd.

FONDZ, Goed voor elkaar!

info@fondz.nl

Meer en Duin 365, 2163 HE Lisse